Raportti syksyn 1999 algebran kurssista (hieman kesken)

 

Vuoden 1999 matematiikan aineopintojen kurssi Algebra (180301) järjestettiin jo toista kertaa tietokoneavusteisena - tai paremminkin tietokonepohjaisena - niin, että opiskelijat työskentelivät kiinteinä 2-4 hengen tiimeinä koko kurssin ajan. Syksyn kurssin aloitti noin 35 opiskelijaa, joista 24 kävi ensimmäisessä välikokeessa ja pysytteli mukana loppuun asti ja lopulta 22 suoritti kurssin sovitulla tavalla ennen joulua. Opiskelijat olivat varsin heterogeeninen joukko, kuten seuraava osallistujatilasto osoittaa (mukana siis vain vähintään ensimmäiseen välikokeeseen osallistuneet):

 

Aine/vuosik.

1. vk

2. vk

³ 3. vk

osallistui

läpäisi

Matematiikka

5

2

6

13

12

TKT

4

 

1

5

4

Fysiikka

2

1

 

3

3

Tilasto

 

 

1

1

1

Luokanop.

 

 

1

1

1

opo

 

 

1

1

1

YHTEENSÄ

11

3

10

24

22

 

1. Yleiskuva kurssista

Esikuvana on ollut Ed Dubinskyn opetussysteemi, jossa perinteisiä luentoja ei ole, vaan uusiin asioihin tutustutaan konkreettisten esimerkkien avulla ohjatuissa tietokoneharjoituksissa ja sen jälkeen luokkatunneilla käydään läpi keskeiset määritelmät, keskeiset esimerkit ja hypoteesien todistukset sekä harjoitellaan niiden käyttöä. Lisäksi annetaan viikoittaiset kotitehtävät, jotka ovat pääosin perinteisiä sovellutus- ja todistustehtäviä, mutta osin myös tietokonedemoissa tekemättä jääneiden täydentämistä. Kotitehtävät piti ratkaista ryhmissä yhteisvastuullisesti ja kunkin ryhmän tuli palauttaa yhteinen ratkaisudokumentti arvosteltavaksi.

Tässä tietokonetyöskentely tarkoittaa "askaroimista" konkreettisten matemaattisten olioiden, kuten relaatioiden, funktioiden ja laskutoimitusten, sekä eritoten algebrallisten struktuurien kuten ryhmien ja renkaiden kimpussa. Käytännössä työskentely on paljolti ohjelmoimista ISETL-ohjelmalla, jossa perusobjekteja ovat joukot, listat tai "vektorit", näihin liittyvät operaatiot sekä funktiot ja proseduurit.

Lisätietoa kurssista saa kurssin kotisivulta, josta pääsee tutustumaan myös oppimateriaaliin (kurssimonistetta lukuunottamatta) ja palautelomakkeeseen:

http://www.joensuu.fi/matemluonto/matematiikka/kurssit/algebra/Algebra1999.html

 

2. Opiskelijapalautteesta

Kurssilaisista 22 palautti sähköiseen muotoon laaditun palautelomakkeen, jossa oli monivalintatyyppisiä ja avoimia osioita. Opiskelijat saivat antaa palautteensa nimettöminä. Seuraavassa peilataan kurssin onnistumista tämän palautteen valossa. Palautelomakkeessa kysytyt asiat ja kvantitatiiviset tulokset selviävät esityksen lopussa olevasta taulukosta.

 

2.1. Monivalinnat

Kohtien "kurssi oli eheä kokonaisuus", "opetusmenetelmä oli tarkoituksenmukainen" ja "kokonaisuutena olen kurssiin tyytyväinen" tulokset on koottu seuraavaan diagrammiin

 

Muilta osin tulos on varsin positiivinen, mutta opetusmenetelmä jakoi mielipiteet selvästi, ja sen komponenteista ISETLin käyttö vieläkin enemmän. Ryhmätyöskentely puolestaan oli lähes kaikkien mieleen.

 

Kurssin vaikeutta kysyttiin kahdesti vastakkaisilla ilmaisuilla "liian vaikea" ja "ei liian vaikea", ja opiskelijat vastasivat näihin lähes yhtäpitävästi; johtopäätös voisi olla että "kurssi oli joillekin vaikea, mutta muutamille helppo". Työmäärää ja etenemistahti olivat varsin sopivia.

 

Viisi vastaajista ei tuntenut syventyneensä aihepiiriin, 16 kuitenkin vähintään melko hyvin.

 

Kurssia pidettiin kohtalaisen innostavana ja kiinnostavana, ja opettajakin sai melkein kiitosta.

 

Ilmapiiri kurssilla oli kelvollinen ja opettaja-opiskelija-vuorovaikutus ei ollut liian vähäistä!

 

2.2. Muut rastituskohdat: ongelmat, oma osuus, kotitehtävät

Yhteisen ajan ja paikan löytäminen kotilaskujen tekoa varten koettiin yleiseksi ongelmaksi. Viisi mainitsi jonkun ryhmäläisen olleen häiritsevän "yliahkera" ja kolmen mielestä joku dominoi, joku taas vetäytyi syrjään.

Valtaosa tunnusti tehneensä yhteistyössä keskinkertaisesti töitä, kukaan ei tunnustanut laistaneensa.

Kotitehtäviä piti noin puolet vaikeina ja työläinä, sopivina vain seitsemän.

 

2.3. Avoimet kysymykset

Raportoidaan myöhemmin.

 

3. Opettajan kommentteja

Raportoidaan myöhemmin.

 

LIITE: