Latex-dokumentin kääntäminen HTML-muotoon

Matemaattsen tiedon esittäminen internetissä ei ole vielä nykyään yksinkertaista, helppoa ja siistiä keinoa ei vielä toistaiseksi ole. Mikäli lopputuloksesta haluaa tyylitellyn, vaatii se HTML-koodauksen hyvää tuntemusta, erilaisten tyylitiedostojen käyttöä sekä myös grafiikan piirtämistä. Tämä kaikki vie turhaa aikaa sen sijaan että voisi keskittyä itse kirjoittamiseen, tekniset seikat vaativat turhan paljon huomiota. Tämän takia olisikin tarpeellista, että yleisesti käytettävän formaatin voisi melko automaattisesti laittaa internet-sivuille, mutta samalla tiedon selaaminen pysyisi yksinkertaisena. Erään tällaisen vaihtoehdon tarjoaa ohjelma nimeltä TTH, jolla pystyy kääntämään TeX/Latex- tiedostonsa HTML-formaattiin.

TTH (TeX to HTML Translator) tuottaa nimensä mukaisesti puhdasta HTML-koodia. Esimerkiksi Latex2HTML-ohjelma tuottaa kaikki matematiikka-tilan kaavat gif-kuvina, mutta TTH käyttää hyväkseen webbiselaimen ominaisuuksia ja luo koodia, jonka perusteella kaavat tuotetaan, onhan HTML-kielen ominaisuuksissa mm. ylä- ja alaindeksointi.

Käyttö on hyvin yksinkertaista, eikä HTML-kieltä tarvitse välttämättä edes tuntea. Ohelman kutsuminen tapahtuu komennolla tth < syöte.tex > tulos.html, jolloin tiedostosta syöte.tex tuotetaan uusi tiedosto tulos.html. Tämän jalkeen tiedosto on suoraan katseltavissa esimerkiksi Netscape Navigatorilla.

Koska TTH käyttää (rajoittuu) nimenomaan standardi-HTML-kieleen, eivät läheskään kaikki Latexin ominaisuudet ole käytettävissä. Mutta suurin osa perusmerkeistä, integraalit ja summaukset, mukaanlukien kreikkalaiset aakkoset tulevat näkyviin oikein käännöksessä. Lisäksi TTH kääntää parhaansa mukaan myäs osamäärät, mutta niissä ei ihan mikä tahaansa onnistu, vaan moensti ne joudutaan siirtämään kaavanäyttotilaan, siis aivan omalle rivilleen. Alla esimerkki, jossa on useita osamäärälausekkeita.

f¢(x) = 
D(x-2)·(2x+1)-(x-2)·D(2x+1)
(2x+1)2
2x+1-2x+4
(2x+1)2
5
(2x+1)2
.

Kuvien käyttö ei ole automaattista TTH:n avulla käännettäessä. Jos alkuperäinen dokumentti sisältää esim eps-formaatin kuvia, ei niistä ainakaan Windows-versiossa saada yksinkertaisesti vastaavia esim. gif.formaatin kuvia. Niinpä vaihtoehdoksi jääkin suorittaa muunnostyö itse esimerkiksi Paint Shop Pron avulla, joka osaa suurimman osan tunnetuista kuvaformaateista. Tämän jälkeen joutuu vielä itse lisäilemään HTML-dokumenttiin viittaukset kuviin. Unix-ympäristössa sitä vastoin on olemassa valmiit tiedostot, joiden avulla on mahdollista tehdä käännökset automaattisesti. Esimerkki TTH:lla tuotetusta sivusta on Matematiikan valintakoe kevät 1998.

TTH:n voi hakea itselleen esimerkiksi osoitteesta  http://hutchinson.belmont.ma.us/tth/ .