Itä-Suomen yliopisto
Tietojenkäsittelytiede

Ohjelmoinnin empiirinen tutkimus (3621524, 5 op)


Yleistä

Kurssilla tarkastellaan ohjelmointia ja ohjemistotuotantoa kognitiivisena toimintana. Kurssilla käsitellään kognitiivisen psykologian merkitystä ohjelmoinnin ja ohjelmistotuotannon kannalta sekä käydään läpi ohjelmoinnin psykologian alalla tehtyjä tutkimuksia. Kurssi antaa valmiudet suorittaa alan tutkimusta sekä arvioida ohjelmoinnin ja ohjelmistotuotannon menetelmiä ja apuvälineitä kognitiivisten teorioiden pohjalta.

Kurssi on suuntautunut vahvasti tutkimukseen ja käsiteltävät asiat sijoittuvat sekä tietojenkäsittelytieteen että kognitiivisen psykologian alueille. Kurssi on syventävien opintojen valinnainen kurssi ja kurssille osallistuvien oletetaan myös edenneen opinnoissaan tähän vaiheeseen. Kohtuullinen ohjelmointitaito ja vähintäänkin Ohjelmistoprojektityön laajuinen kokemus ohjelmistotyöstä on ehdoton edellytys kurssille osallistumiselle.

Kurssi on luennoitu joka toinen vuosi — vuorovuosin kurssin Kognitiivisten ilmiöiden tutkimusmenetelmät kanssa. Kurssin voi suorittaa sekä Joensuussa että Kuopiossa.

Kurssiin liittyy harjoituksissa käsiteltäviä pakollisia tehtäviä, joiden tekemistä vaaditaan myös suoritettaessa kurssia loppukokeella. Osa harjoitustehtävistä tehdään ryhmissä.

Kurssin tavoitteet:

Kurssista on erikseen kognitiotieteen aineopintoihin kuuluva verkkoversio, jonka tiedot löytyvät muualta ja jonka teoreettisen osan voi tarvittaessa korvata alla esiteltävällä tietojenkäsittelytieteen 5 op:n laajuisella versiolla.


Kurssin sisältö

Kurssi sisältää:

Sisällysluettelo (ja tärkeimmät lähteet):

  1. Johdanto (Shneiderman, 1986)
  2. Kognitiivista psykologiaa (Anderson, 2000)
  3. Ohjelmointitieto (Davies, 1993b)
  4. Ohjelmien ymmärtäminen (Davies, 1993a)
  5. Ohjelmien tuottaminen (Davies, 1993a)
  6. Esimerkkejä ohjelmoinnin apuvälineistä

Kirjallisuutta:


Opetus syksyllä 2014


Opetusmuodot:

Syksyllä 2014 kurssin kaikki opetus järjestetään verkossa: sekä luennot että harjoitustilaisuudet pidetään Adobe Connect Pro -kokouksina (ACP), joihin osallistuminen onnistuu varsin hitaillakin verkkoyhteyksillä ja joka ei edellytä erikoisohjelmistoja vaan toimii suoraan verkkoselaimella. Luennot myös nauhoitetaan ja ne ovat katsottavissa jälkikäteenkin. Osallistujien on ajateltu käyttävän opetuksen seuraamiseen omia tietokoneitaan, mutta myös laitoksen koneita voi käyttää, kunhan varaa mukaansa kuulokkeet. Pikaohjeet ACP:n aloittamiseen löytyvät täältä ja luennon seuraamiseen täältä. (Vaikka pikaohjeissa puhutaan osallistujien mikrofoneista ja webbikameroista, niin niitä ei tarvita tällä meidän kurssillamme!)

Kurssin esittelyvideo (20 min) löytyy tästä. Se on tehty samalla tekniikalla kuin tuleva opetuskin, joten jos pystyt katsomaan esittelyvideon, niin pystyt seuraamaan opetustakin.

Verkkoyhteyksien ja ACP:n toimivuuden kokeileminen on mahdollista maanantaina 27.10.14 klo 13.30-14.30, jolloin opettaja on tavattavissa osoitteessa http://connect.uef.fi/klapi. Ongelmatilanteessa voit soittaa opettajalle numeroon 050 442 3467 tai lähettää sähköpostia osoitteella saja@cs.uef.fi (nopeampi kuin etunimi.sukunimi@uef.fi-osoite).

Luentojen ja harjoitusten seuraaminen on pakollista! Jos et pysty seuraamaan jotain luentoa suorana, niin sinun on laadittava seuraavaan maanantaihin klo 22:00 mennessä kirjallinen yhteenveto luennolla käsitellyistä asioista (luentomonisteen ulkopuoliset asiat mukaanlukien). Harjoituksiin on osallistuttava reaaliajassa.

Luentoihin osallistutaan henkilökohtaisilla anonyymitunnuksilla, jotka piilottavat osallistujien henkilöllisyyden muilta kuin opettajalta. Pyydä oma tunnuksesi opettajalta ennen ensimmäistä luentoa.

Kurssin opettajana toimii Jorma Sajaniemi.


Opetusajankohdat

Kurssin suorittaminen kurssi/uusintakuulustelulla edellyttää, että 1/3 normaaleista harjoitustehtävistä on tehty. Normaalien harjoitustehtävien suorittamisesta saa lisäpisteitä enintään 10% kurssi/uusintakuulustelun maksimipistemäärästä kaavalla (tehdyt_tehtävät/kaikki_tehtävät)*0.1*maksimipisteet.

Kurssiin liittyy lisäksi pakollisia harjoitustehtäviä (nk. x-tehtäviä), jotka on suoritettava aikoopa suorittaa kurssin kurssikuulustelulla, uusintakuulustelulla tai yleisellä kuulustelulla. Kukin pakollinen harjoitustehtävä arvostellaan asteikolla 1–5 ja lisäksi kullakin pakollisella harjoitustehtävällä on oma painokertoimensa. Pakollisten harjoitustehtävien suorittamisesta saa lisäpisteitä 10%, 25% tai 35% kurssi/uusintakuulustelun maksimipistemäärästä sen mukaan, onko tehtävien painotettu keskiarvo alle 2.5, välillä 2.5–3.5, vaiko vähintään 3.5. Yleiseen kuulusteluun saa osallistua vain, mikäli pakolliset harjoitustehtävät on tehty, mutta yleisessä kuulustelussa niistä ei saa lisäpisteitä.


Luentomateriaalit

(17.10.14: Luentomateriaalit on nyt laitettu näkyville.)

Luentomateriaalit (moniste ja luentovideot) löytyvät täältä, mutta tarvitset niiden katsomiseen käyttäjätunnus-salasana-parin. Käyttäjätunnus löytyy täältä ja salasana täältä. (Käyttäjätunnus ja salasana ovat laitoksen intrassa, joten ne näkyvät vain yliopiston verkossa; luentomateriaalit sen sijaan näkyvät kaikkialla, kunhan käyttäjätunnus ja salasana vain ovat tiedossa.)

Luentomateriaalit kannattaa tulostaa ennen luennon alkamista paperille, jolloin niihin voi tehdä muistiinpanoja aivan kuten tavallisia luentoja seurattaessa!


Harjoitustehtävät

Huom: Ensimmäiset harjoitukset ovat 31.10.14 ja niiden ratkaisut on palautettava sähköpostilla viimeistään 30.10.14 klo 14:03!

Harjoituspisteet löytyvät täältä. (Tiedosto on sijoitettu ohjeiden mukaisesti laitoksen intraan, joten se ei näy yliopiston verkon ulkopuolelta.)


Suorittaminen yleisellä kuulustelulla

Kurssin suorittaminen yleisellä kuulustelulla edellyttää pakollisten harjoitustehtävien suorittamista luentojen yhteydessä järjestettävissä harjoituksissa. Ota yhteyttä kurssin opettajaan, jos haluat osallistua yleiseen kuulusteluun.


Satunnaisia linkkejä maailmalle:


Päivitetty viimeksi: 3.12.2014

saja@cs.uef.fi