PROJEKTIN HALLINTA

Yleistä

Projekti on työ, joka tehdään määritellyn kertaluonteisen tuloksen saavuttamiseksi. Projekti ei voi olla luonteeltaan jatkuvaa toimintaa, vaan sillä on aina jokin tavoitepäivä, johon mennessä projektin olisi oltava valmis.

Ohjelmistotuotannossa projektityöskentelyä varten tarvitaan useita eri suunnitelmia:

Projektin aluksi on tehtävä projektisuunnitelma ja laatusuunnitelma, jotka voidaan kirjoittaa joko kahdeksi eri suunnitelmaksi tai yhdeksi paperiksi; jatkossa ajatellaan yhtä paperia, jota kutsutaan lyhyesti projektisuunnitelmaksi.

Projektisuunnitelman sisällys:

Projektisuunnitelmassa on käsiteltävä seuraavia asioita:

Tehtävänä voi esiintyä myös oman tai asiakkaan henkilöstön kouluttaminen käytettävien työskentelymenetelmien hallintaan tai rakennettavan järjestelmän tuntemiseen.

Osituksen muodostamisperiaatteita:

Tehtävien ajoitus esitetään usein janakaaviona ("Gantt-kaavio"), joka voi myös näyttää tehtävien ajoituksessa olevat pelivarat. Tästä voidaan muodostaa kriittinen polku eli tehtäväketju, jossa pelivarat ovat pienimmät.

Aikataulun nopeuttamiseen on kaksi periaatteellista keinoa:

Nopeuttamisen yhteydessä kriittinen polku voi muuttua.

Aikataulua laadittaessa on muistettava, että osa työntekijöiden ajasta kuluu muihin projekteihin, hallintoon, tarjouksien tekoon, lomiin yms.

Resurssien riittävyys eri vaiheissa on varmistettava; moniprojektitilanteessa on resurssien yhteinen riittävyys varmistettava.

Etappien asettaminen parantaa työskentelyä, koska lähellä oleva tavoite kannustaa työskentelemään tehokkaammin kuin kaukainen tavoite.

Projektisuunnitelman käsittely

Projektipäällikkö laatii projektisuunnitelman ja tuo sen projektin johtoryhmän hyväksyttäväksi. Projektisuunnitelma asetetaan dokumenttien hallinnan alaisuuteen ja sitä pidetään jatkuvasti yllä.

Projektipäällikön on laadittava myös

Ohjelmiston koon arviointi

Lähestymistavat:

Henkilöresurssien tarpeen arvioiminen

Henkilöstön tuottavuuden arviointi on mahdollista vain, jos tuottavuudesta on kerätty historiatietoja; kuitenkin

Tuottavuus vaihtelee ohjelmien koon ja vaikeusasteen mukaan. Samoin tuottavuus riippuu siitä kuinka suuri osa ohjelmasta on uusia tai muutettuja rivejä.

COCOMO (COnstructive COst MOdel) on uuden ohjelmistotuotteen suunnittelussa käytettävä malli kustannusten, työmäärän ja aikataulun arvioimiseksi. Malliin kuuluva työkalu antaa näistä tiedoista lukuisia arvioita sekä mahdollistaa "entä jos"-skenaarioiden tutkimisen.

Projektin seuranta

Kiinnostuksen kohteet, jotka on esitettävä määräajoin tehtävässä projektin seurantaraportissa:

Projektin pienistäkin tapahtumista (kokoukset, palaverit, neuvottelut, puhelinkeskustelut, päätökset, havaitut ongelmat jne.) on pidettävä päiväkirjaa ("koska, ketkä, mitä"), koska niihin voidaan joutua viittaamaan myöhemmin.

Riskien hallinta

Riski on ei-toivotun tai vahingollisen tapahtuman mahdollisuus.

Riskin ominaisuudet:

Riskien hallinta:

Riskien alkuperät:

Projektien pahimmat ongelmat

Henkilöpula; lääkkeinä yrityksen laajuinen resurssisuunnittelu, bonuspalkkio projektin lopussa (ehkäisee eroamisia), asiantuntemuksen jakaminen usealle henkilölle.

Epärealistinen aikataulu tai budjetti; lääkkeinä yksityiskohtainen projektisuunnittelu, hyvät työmäärän arviointimenetelmät.

Väärien toimintojen toteuttaminen järjestelmään; lääkkeinä asiakkaan kouluttaminen, asiakkaan mukanaolo tarkastuksissa, prototyypit, käyttöohjeen aikainen julkistaminen.

Kullalla päällystäminen; lääkkeinä vaatimusmäärittelyn paisumisen varominen, taloudellisuuteen tähtäävä suunnittelu.

Määrittelyjen jatkuva muuttuminen; lääkkeinä muutosten hallinta, versiointi.

Ongelmat ulkopuolisissa komponenteissa; lääkkeinä alihankkijan referenssien tarkastaminen, alihankintatuotteiden kunnollinen katselmointi.

Vasteaikaongelmat (omassa tuotteessa); lääkkeinä simulointi, prototyypit, mittaus ja virittäminen.

Nykytekniikan ylittämisvaatimukset; lääkkeinä asiakkaan kouluttaminen, vaatimusten tekninen tarkastaminen, kustannus-hyöty-analyysi.

Puutteellinen testaus; lääkkeenä kouluttaminen, testausapuvälineiden käyttöönotto, testauksen suunnitteleminen.

Tuottavuuden parantaminen

Tuottavuutta voidaan parantaa

Tuottavuuteen vaikuttavat myös työolosuhteet.


Vain jäsenille: