Juoksutarinoita ja kuvia
Maratonia lyhyemmiltä matkoilta

Tässä tarinoin maratonia lyhemmistä hölkkäkisoista sen mukaan mistä nyt kuvia höysteeksi sattuu löytymään.

Keuruun markkinahölkkä 2010

Keuruu Markkinahölkkä (virallisesti mitattu 10 km kisa) juostiin kuumana kesäpäivänä (26-27 C) ja osui sopivasti kesälomamatkalle. Kisan bongasin Juoksukalenterista pari tunti ennen starttia Kangasniemen Tuulaakin aurinkoisella terassilla (kuva vasemmalla) aamukahvia juodessa. Valmistelevana lenkkinä oli edellisenä päivänä ollut helteinen 26 km, mutta salamannopea päätös ja kumia käryttämään maantielle. Lähtöviivalle kerkesin ajoissa ja sopivan lämpimänä sännäten heti kärjen perässä (kuva keskellä). Näistä erinomaisista valmisteluista huolimatta vauhti sittemmin hiipui, mutta oma 10 km enkka kuitenkin tuli ajalla 38:28, tosin lähinnä kunnollisten tilastotulosten puuttumisen vuoksi. Tunnelmia kisan jälkeen oikean puoleisissa kuvissa.


Punkaharjun halkijuoksu 2010

Myöhemmin syksyllä (3.10.) juoksin Punkaharjun kauniissa maisemissa aikaan 39:13. Tällä kertaa valmistelevana harjoitteena toimi edellisen päivän Olavin rastit, jossa 1:52 metsässä harhailua. Itse kisassa lompsin vain menemään. Kirikierroksella tavoitin valkopaitaista kaveria (kuvassa vasemmalla) mutta matka loppui kesken. Huomaa kuitenkin asenne ratavalinnoisssa. Lenkkikaveri Jukka (kuva oikealla) jäi sentään taakse, eikä tilastotappiota siltä osin päässyt tulemaan. Topi puolestaan kellotti elämänsä parhaan tilastoajan (38:57) ja kuittaili kisan jälkeen tyyliin "minne te pojat jäitte" ja "ettekö oo harjotellu". :)


Malmijuoksu 2010

Malmijuoksu on perinteinen kevätkauden avaus joka juostaan aina toisena pääsiäispäivänä. Vuonna 2006 juoksemani kisa (52:01, kilpasarja 9/9) oli ensimmäinen maratonia lyhyempi juoksukilpailuni sitten kouluaikojen, jolloin yhden kerran jouduin koulujenvälisiin puolustamaan Hietalahden ala-asteen kunniaa 2 km matkalla.

Vuonna 2010 kisa käytiin 5.4. hyvässä +6 C asteen säässä ja mukana maakunnan kovimmat juoksijat. Tai ainakin riittävän kovat kun tälläkään kertaa ei palkintosijoille ollut asiaa. Tästä huolimatta fiilis lähdössä oli hyvä (kuva vasemmalla). Kisastrategia oli sama kuin ennenkin: kova alkukiri, himmailua siinä välissä ja päätteeksi kova loppukiri. Tulos (48:02, 12/24) vähän heikompi kuin edellisvuonna, mutta toimi sopivasti osana valmistelevina kisoina kohti Tukholman maratonia. Muuta en kisasta sitten muistakaan kuin että seurakaveri Pasi Turunen (numero 15 kuvassa oikealla) meni käsittämättömän kovaa karkuun (46:04, 11/24) vaikka yleensä järjestys on ollut toinen. Nyt tuli takkiin jo toisena vuotena peräkkäin. Keväällä 2011 viivalla taas tavataan. ;)


Tulokset: 2016 2015 2011 2010 2009 2008 2006

Osmon superhölkkä

Pieksämäellä juostaan joka vuosi ja kolme kertaa olen ollut puolikkaalla mukana (2008, 2009, 2010). Paras tulos on edelleen tuolta ensimmäiseltä kerralta (1:25:47), jolla yleisen sarjan hopeaa ja komea pysti. Kaksi ekaa kuvaa tästä kisasta. Sittemmin tulokset ovat laskeneet kuin lehmän häntä (2009: 1:27:53) ja 2010 oli jo työn ja tuskan takana päästä edes maaliin (1:33:08). Alunperin piti tänä maagisena päivänä (10.10.10) juosta Chicagon maratonilla (löytynee tulosluettelosta merkinnällä DNS), mutta hyötyliikunnassa aiemmin syksyllä aiheutettu hieman tavanomaista vakavempi vamma piti telakalla liki 6 viikkoa ja sen jälkeen alla oli vain 4 viikkoa edes jonkinlaista juoksuharjoittelua.

Lähdössä fiilis oli kuitenkin vielä korkealla (3. kuva), mutta 15 km jälkeen meno hiipui ja tuttuja kavereita alkoi puskeen takaa ohitse. Ensin Topi ja vähän myöhemmin Timo Makkonen. Vaikka fillarilla olin pidempiä lenkkejä tehnyt niin nyt kyllä jalka painoi siihen malliin kun alavireisesti menneen maratonin viimeisillä kilometreillä. Tästä huolimatta: eiköhän askel jatkossakin Osmon hölkkään vie. Turunen ja Venäläinen intoutuivat urakoimaan 42 km edestä (kuvassa oikealla).


Simajuoksu (Joensuu)

Juostaan yleensä vapun alla Mutalan koululta jokivartta pitkin ja on sellainen keväinen lyhyempi kirmaisu. Reitti vähän vaihtelee vuosittain, mutta 2006 alkaen olen joka vuosi mukana ollut. Yksi pronssinen pystikin (2009) on kaapin päällä tästä kisasta. Kuvassa lähtöhässäkkää vuodelta 2010.


Kovat puolikkaat 2008

Puolimaratonien osalta parhaat tulokseni osuvat ennätysvuodelle 2008. Osana Tukholman maratonille valmistautumista juoksin ensin Joensuussa (kuva vasemmalla), jossa paransin aikaisempaa 'virallista ennätystäni' (Ollin vartti 2007: 1:32:01) sekä epävirallista vastaavaa (Forssan maratonin 21,1 km väliaika 1:28:46) ennätyksekseni 1:23:42.

Kisassa aloitin reippaasti tarkoituksena katsoa, pystynkö seuraamaan Suhosen Markkua. Kärkimiehet menivät kuitenkin menojaan ja jäin juoksemaan omaa juoksuani. Naisten sarjojen paras juoksija otti sitten kiinni ja toimi rinnalla kirittäjänä yli puolet matkasta. Tällä oli selkeästi positiivinen kannustus tokan kierroksen vauhdille, jonka sainkin pinnisteltyä parempaa vauhtia kuin ekan. Lopussa löysin vieläpä kirivaihteen viimeiselle 4 km ja aloin noukkimaan edellä menijöitä yksi kerrallaan kiinni. Tomi Surakka oli yksi ohitetuista, mutta Markkua en kiinni enää saanut. Tompan kanssa on pienoista maraton-tulosten nokittelua sittemmin harrastettu. Katsotaan vieläkö pystyn vastamaan jos Tomi enkkatilastoissa ohi vielä pyyhkii.

Myöhemmin samana kesänä kävin vielä Paavo Nurmi -maratonin puolikkaalla Turussa juosten voimassa oleva enkkani 1:23:33. Tällä kertaa väsähdin 15 km jälkeen ylioptimistiseen alkuvauhtiin, mutta enkka silti tuli. Kuvassa menoa Aura-joen varrella viimeisllä kilometrillä. Sen verran piippuun tulin itseni vetäneeksi, että muistan vain kuinka kisan jälkeen junassa rötkötin kippurassa vatsaani potien. Konduktööritäti-Leilalle terveisiä. :)


Kuopion puolikas 2009

Kuopion kisa (5.9.) sisälsi vaihtelevaa maastoa ydinkeskustan kaduista komeisiin rantareitteihin ja maisemasiltoihin. Lopputulos 1:26:27 oli vuoden 2009 paras noteeraukseni, joten annetaan tälle tilaa peräti neljän julkaisukelpoisen kuvan verran. Itse kisasta jäi mieleen edellisenillan törkeän paikan leiri Rauhalahdessa, jälkilöylyt Jätkänkämpän savusaunassa, paluumatkalla ahkerasti soinut Matti&Teppo kappale "tänä yönä ei nukuta" sekä paluumatkalle osunut tämän ikunuoren Dynamic Duon keikka Tulenliekissä. Niin ja tietysti, Joensuun porukka pokkasi monta pystiä, Topi 60-v sarjassa, Jukka 50-v sarjassa, Turusen Pasi 40-v sarjassa. Itse juoksin yleisessä ja riitti että kaikki edellä mainitut jäivät selän taakse. :)


Kivelähölkkä

Kivelähölkkä on pienimuotoinen (6,7 km) hölkkäkisa Kiihtelysvaaran Huhtilammen erämajalla, jossa ensin juostaan metsäautotietä kääntöpisteelle ja sieltä takaisin. Kuusi kertaa olen mukana ollut vuosina 2007, 2008, 2010, 2011, 2012 ja 2014 tuloksin 26:08, 25:55, 25:43, 25:47, 26:37, 26:46 ja maalissa sijoituksin 3, 2, 2, 1, 4, 2. Kuvassa vasemmalla Jukka Peltonen, Marko Leskinen ja Olli Virmajoki. Keskellä Jukka Venäläinen, Mikko Pesonen, Olli Virmajoki ja Jukka Peltonen. Oikealla vuoden 2011 lähtö.


Lykynlampi

Alla oleva kuva (vasen) ei ole mistään kilpailusta vaan Katajan Maraton Teamin saunalenkistä Lykynlammella. Maraton Team teki ahkerasti yhteislenkkejä talvella 2009. Kuvassa etenemisjärjestyksessä Pasi Fränti (allekirjoittanut), Toivo Penttinen (60-v sarjan pystirohmu), Tarmo Kinnunen, Jukka Venäläinen, Pasi Turunen ja Jussi Kakkonen (Maraton Teamin silloinen vetäjä). Oikeanpuoleinen kuva on Lykynlammella 22.6.2010 järjestetystä Sprintti-triathlonista (U=250m + P=8km + J=2.5km).Muistakin kisoista tarinoita on tullut kirjattua, mutta kuvia vähemmälti joten jätetään arkistojen kätköihin. Harvemmin tulee kameran kanssa kuitenkaan kisoissa liikuttua, mutta alle laitan treenimaisemista motivointikuvia kunhan taas aikaa ja motivaatiota joku päivä löytyy. Alla kuitenkin esimerkki miltä harjoitteluvarustus ja lenkkimaiset voivat eri vuodenaikoina näyttää.

Lenkkimaisemia

Kuvassa kesäisiä lenkkimaisemia Joensuusta Lehmonharjun maisemista Joensuusta, syksyistä reittiä Imatralta, sekä Joensuun hieman talvisempia tunnelmia.
Cambridge

Pasi ja Olli lenkillä Cambridgen maisemissa, vaikka kampusalueen osalla viheralueista oli lenkkikielto (No camping, no smoking, no jogging). Tämä lounastauko-lenkki ja sen päälle pikainen hodari-lounas kuului päiväohjelmaan ICPR-konferenssin aikana elokuussa 2004.


Australia Day Fun Run

Alla olevat kuvat ovat Melbournen eteläpuolelta Mornington niemimaalta, jossa kävin 26.1.2009 juoksemassa Australia Day Fun Run -tapahtumassa. Ajoin vuokra-autolla rivakasti suoraan lentokentältä Dromanaan, mistä Victorian poliisikin minua vielä kuukausien jälkeen ystävällisesti muisti kahdella eri kirjeellä mainiten erityisesti ripeän vauhtini. Erikseen sekä meno- että tulomatkalla.

Itse niemimaa on kesälomasesongin ollessa käynnissä aika täynnä porukkaa. Erityisesti rantakaistaleet on täynnä venevajoja ja kilometritolkulla hiekkarantaa. Meri on turkoosin sinistä, vesi hieman viileää, mutta taivas kirkas ja aurinko lämmitää päivällä yli +30 asteen. Yöllä voi kuitenkin putosi +15 asteeseen.

Olin rekisteröitynyt etukäteen ja sopinut, että maksan paikan päällä. Nimeä ei listoilta löytynyt mutta muistivat kyllä että joku "Finnish dude" oli mukaan tulossa ja homma hoitui. Lähdössä kuuluttaja noteerasikin, että mukana myös yksi kaveri Suomesta joten odotettavissa olisi "Finnish to finish". Olin kisan ainoa ulkomaalainen. :-)

Lähdin omaa vauhtia liikaa intoilematta ja annoin kärjen mennä menojaan. Lopun 7-9 km välin kiristin hieman vauhtia (tai kuvittelin ainakin) ja pudotin pari kaveria kyydistä, otin pari muuta aiemmin takaa tullut kiinni ja jätin heidätkin. Viimeisellä kilsalla ei sitten enää ketään edessä näkynyt, mutta koetin silti vielä parantaa vauhtia loppua kohden ja hyvän loppurutistuksen jälkeen maaliviiva ylittyi ajassa 37:57.

Yllättävän kivuttomasti kisa meni. Vain tuolla keskivaiheilla oli sellaista sopivan vauhdin hakemista, mutta loppu meni itsestään ja maali tuli yllättävän nopeasti lopulta. Jopa epäilyttävän nopeasti, ja mittaamieni väliaikojen perusteella epäilen että reitti olisi alimittainen. Muussa tapauksessa tämä olisi 10 km ennätykseni.
Matka  Aika  Vauhti
1-6 km 23:01 3:50
7 km  26:55 3:53
8 km  30:52 3:57
9 km  34:48 3:55
10 km  37:57 3:08Lopuksi muutama muu mieluisa, mutta harvoin koettu lenkkimaisema. Jylhät maisemat löytyvät Sydneystä Coogie Beach and Bondi Beachin väliltä, todella hulppeita ja hurjiakin kohtia löytyy. Vehreä hyvin hoidettu rantaväylä löytyy puolestaan Balilta ja viimeisin kuva Rio de Janeiron Copacabana Beach, jonka 4 km pituinen rannalla oli ainakin vuonna 2003 oli erittäin hyvä juosta uikkareissa paljain jaloin. Näihin kuviin ja näihin tunnelmiin on kun ulkona paukkuu -21 C pakkanen...Tulokset
Maraton-sivu
PF