Kahvikakkuja kutsutaan usein kuiviksi kakuiksi, koska ne eivät ole kostutettuja ja täytettyjä, vaikka voivatkin olla kuorrutettuja. Nimi lienee perua ajoilta, jolloin hyvän emännän kaapista löytyi yllätysvieraalle aina kahviin kastettavaa.
Hyvä kahvikakku on mehevä ja maukas. Se syntyy helposti vähistäkin aineksista ja mausteeksi sopivat kaikki perinteiset leivontamausteet: vanilja, kardemumma, kaneli, inkivääri, pomeranssi, neilikka – jopa anis ja kumina.
Perinteisiä kahvikakkumausteita ovat myös sitruunan ja appelsiinin kuoriraaste ja mehu, kaakao, suklaa, kookoshiutaleet, kahvi ja alkoholit, kuten konjakki, rommi, viski, punssi ja liköörit.
Perusmurokakun ja murean ihannekakun reseptit ovat oivallisia ohjenuoria kokeilevalle kakkuleipurille – kumpikin kakku maistuu mainiolta sellaisenaan, mutta muuntuu moneksi leipojan mielikuvituksen tai keittiönkaapin sisällön mukaan.
Kakkutaikinaan voi lisätä esimerkiksi kuivattuja, säilöttyjä tai tuoreita hedelmiä tai marjoja sekä hedelmäsosetta tai hilloa. Myös mantelit ja pähkinät sopivat, joko sellaisenaan, rouheena tai jauhettuina.
Kahvikakkujen klassikoihin kuuluu pumpulin pehmeä ja mureneva perunajauhokakku , joka maustetaan vaniljalla, sitruunalla tai tilkalla konjakkia.
Mummin kahvikakku on helppotekoinen ja suklainen kahvikakku, johon kahvi, sulatettu suklaa ja amarettolikööri antavat sekä makua että mehevyyttä.
Tuovin suklaakakku vei voiton Kotilieden suklaakilpailussa ja nousi nopeasti monen lukijankin suosikiksi. Täyteläinen ja tasapainoisen tuhti kakku saa mukavaa mehukkuutta, kun se kostutetaan kaakaoliköörillä.
Appelsiini-suklaakakku on mehevä kahvikakku, jonka juju on appelsiinin ja suklaan muodostama iki-ihana makupari.
Salmiakkiruusun reseptillä voi leipoa joko modernin tai perinteisen kahvikakun – toinen maustetaan turkinpippurirouheella ja toinen sitruunan kuorella.
Kuorrutus on kahvikakun juhla-asu
Kuorrutus taikoo tavallisesta kuivakakusta juhlapöydän kruunun. Kahvikakun kuorruttamiseen käyvät niin tomusokeri- ja tuorejuustokuorrutus kuin sulatettu suklaakin.
Tomusokerikuorrutuksella koristeltu vanhan ajan appelsiinikakku on todellinen klassikkokakku, sillä sen ohje julkaistiin Kotiliedessä jo vuonna 1939.
Mausteinen piimäkakku on helppo, nopea, edullinen ja maukas peruskakku, josta tuorejuustokuorrutus tekee erityisen herkullisen.
Mantelikakun taikinaan tuovat mantelinmakua niin mantelijauhe, karvasmanteliöljy kuin mantelimassakin. Tomusokerikuorrutetun kakun koristeeksi sopivat paahdetut mantelilastut.
Arabialaisen maustekakun kuorrutus maustetaan kanelilla ja kahvilla. Runsaan mausteinen kakku tuo kahvipöytään tuulahduksen itämailta.
Lue lisää kakuista
:
Kahvikakkujen klassikot
Kakku ja leivokset kruunaavat kahvipöydän
Ruoka.fi: Leivontaohjeita – tule hyvä kakku, älä tule paha kakku
Kuvat: Kristiina Kurronen ja Jorma Marstio
Leave a Reply