Pekingin ravintoloissa ruokaa kannetaan pöytään sitä mukaa, kun se valmistuu. Pöydän antimet jaetaan rennosti koko seurueen kesken. Tässä hauskimpia makumuistoja Pekingin hutong-ravintoloiden ja katukeittiöiden antimista.
Useimpia kiinalaisen aterian aineksia saa isoista ruokakaupoista, mutta esimerkiksi tumma riisiviinietikka, sichuaninpippurit ja wonton-taikina löytyvät vain etnisistä kaupoista.
Lautasella on öljyssä paistettua, chilillä ja korianterilla maustettuja heinäperunoita , tikuissa makeaa broilerinsiipeä .
Pekingiläisessä kauppahallissa myytiin munalla ja lihalla täytettyjä muhevia leipäkääröjä. Pehmeät leivät paistettiin isolla levyllä yhdessä munan kanssa. Mainio versio leipärullasta syntyy omasta Lapin rieskastamme ja karjalanpaistilihoista.
Dim sum -nyyttien tekeminen vaatii hieman sorminäppäryyttä. Helpointa on jättää nyytit päältä auki ja rypyttää vain reunat.
Paksoin suomalainen nimi, pinaattikiinankaali, kuvaa hyvin sen makua. Wokissa pikapaistettu paksoi sopii sekä liha-, kala- että broileriruokien lisukkeeksi.
Kuvat: Jukka Pakarinen
Teksti: Taina Salovaara
Katso myös:
Härkävokki
Udon kana-nuudelikeitto
Hoisin-nuudelit
Kommentit