Ruokajutut Makuja maailmalta

Peking puikoissa: poimi katukeittiöiden herkkureseptit

Pekingin ravintoloissa ruokaa kannetaan pöytään sitä mukaa, kun se valmistuu. Pöydän antimet jaetaan rennosti koko seurueen kesken. Tässä hauskimpia makumuistoja Pekingin hutong-ravintoloiden ja katukeittiöiden antimista.

Useimpia kiinalaisen aterian aineksia saa isoista ruokakaupoista, mutta esimerkiksi tumma riisiviinietikka, sichuaninpippurit ja wonton-taikina löytyvät vain etnisistä kaupoista.

Kolmen kupin kanansiivet ja heinäkasaperunat Pekingin tapaan

Lautasella on öljyssä paistettua, chilillä ja korianterilla maustettuja heinäperunoita , tikuissa makeaa broilerinsiipeä .

Pekingiläisessä kauppahallissa myytiin munalla ja lihalla täytettyjä muhevia leipäkääröjä. Pehmeät leivät paistettiin isolla levyllä yhdessä munan kanssa. Mainio versio leipärullasta syntyy omasta Lapin rieskastamme ja karjalanpaistilihoista.

Dim sum -nyyttien tekeminen vaatii hieman sorminäppäryyttä. Helpointa on jättää nyytit päältä auki ja rypyttää vain reunat.

Paksoin suomalainen nimi, pinaattikiinankaali, kuvaa hyvin sen makua. Wokissa pikapaistettu paksoi sopii sekä liha-, kala- että broileriruokien lisukkeeksi.

Kuvat: Jukka Pakarinen

Teksti: Taina Salovaara

Katso myös:

Härkävokki
Udon kana-nuudelikeitto
Hoisin-nuudelit

Avainsanat

Kommentit