Hirvikauden keitinpiiraat

Hirvikauden keitinpiiraat

24 annosta
yli 60 min
Keskitaso

Ainekset

hiivataikina:

5 dl maitoa
50 g hiivaa
150 g voita
1 muna
2 tl suolaa
1.3 l vehnäjauhoja (voit käyttää myös muinaisvehnää, speltiä tai rouheista sämpyläjauhoa kuten kuvamme taikinassa)

täyte:

1 dl riisiä +
1,5-2 dl vettä
(kypsää riisiä vajaa 3 dl, basmati- jasmiini-, täysjyvä- tai puuroriisiä)
400 g hirvijauhelihaa
100 g pekonia tai savukylkeä
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
½ tl suolaa
1/4 tl maustepippuria
1 muna

mahdolliseen uppopaistoon:

8 dl auringonkukka- tai rypsiöljyä

uunikypsennykseen:

1 dl maitoa tai muna voiteluun

Valmistusohje

Tee kuoritaikina kuten sämpylätaikinaan. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sulatettu voi ja muna sekä suola. Alusta jauhot taikinaan ja vaivaa taikina kimmoisaksi. Jätä liinan alle kohoamaan.

Keitä riisi. Mittaa kattilaan yhtaikaa riisi ja vesi ja kuumenna kannen alla kiehuvaksi. Kun vesi kiehuu, laske virta minimiin ja anna riisin hautua kypsäksi.

Silppua pekoni ja sipuli sekä valkosipuli. Paahda pekoni pannulla ja kuullota sen rasvassa sipulisilput. Lisää hirvenliha ja paahda rakeiseksi. Mausta seos.

Sekoita riisi lihaseokseen. Jäähdytä hiukan. Sekoita lopuksi mukaan muna.

Jaa kohonnut taikina 24 palaan, pyörittele palat sämpylöiksi ja litistä levyiksi. Täytä levyt heti lihaseoksella ja taita puolikuiksi. Sipaise reunoihin vettä ja ummista reunat tiiviisti. Jätä kohoamaan.

Voitele piiraat maidolla, pistele ja kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia eli kunnes piiraat saavat kauniin värin, tai uppopaista piiraat öljyssä rapeiksi.

Avainsanat