Tomin kotisivut

Seinäkello

Kyselin pari viikkoa sitten (kirjoitushetkestä, eli 17.02.2009) rikkineisiä kiintolevyjä ja lupasin kertoa mihin niitä tarvitsen. Mitään ihan kauhean ihmeellistä se ei ole, mutta eihän tämä tietysti aivan tavallisin kiintolevyn käyttötapa ole. Jännä, että aluksi sain vain yhden tarjouksen (ehkä vähän huono sana kun ilmaiseksi sain rikkinäistä...), mutta myöhemmin useitakin tarjouksia, joten pari jouduin hylkäämään ja hylkäämättömistä kiintolevyistä kaksi päätyi pöydälleni. Kiitos kaikille tajouksen lähettäneille. :)

Tämä taitaa olla sitä modernia taidetta... :D

Kellon tarvikkeita

Tuli yhtenä iltana purettua yksi kiintolevy ja jostain kummasta sain idean tehdä kellon (huoneestani puuttui sellainen), johon laittaisin taustalle pari kiintolevyä. Kuvassa ei näy kaikkia tarvikkeita. Siitä puuttuu kellokoneisto, pienempi kaksipuolikas kiintolevy, taustalevy,  kehykset, patteri ja joitakin muita tarvikkeita. Kuvassa näkyvä kalvo vaihdettiin tarrakalvoon, joka on tulostettu peilikuvana.

Kolmepuolikas

Kolmepuolikas avattuna Isommasta kiintolevystä tuli lähinnä vain koriste, mutta laitoin kuitekin sen liittimet hyötykäyttöön juottamalla niihin patterista tulevat johdot. Eli pienemmältä kiintolevyltä tulee kaksi johtoa isomman molexiin, josta kaksi johtoa vievät sen ide-liittimen pinneihin ja siitä ide-johdolla kellokoneiston patterin liittimiin.

Kellokiintolevyn johdotuksetMyöhemmin jouduin viellä muuttamaan tuota, kun huomasin, että noiden kahden pinnin välillä kulki virta. Eli kannattaisi varmaankin aina tarkistaa ensin yleismittarilla ettei tarvitse juottaa uudestaan... Kuvasta puuttuu enää kellokoneisto johdon päästä. Joten laitanpa siitäkin kuvan,kun näitä riittää sen verran. Oli muuten hankala saada tinaa tarttumaan noihin liittimiin kellokoneistossa, koska ne ovat päällystetty.

Kolmepuolikas ja kellokoneisto Tässä kuvassa kellokoneisto ei ole vielä kiinni, eikä oikeassa asennossakaan, mutta sen kyllä näkee siiten myöhemmistä kuvista. Kellokoneiston kiinnitin kuumaliimalla kiintolevyn päälle. Pitäisi olla ainakin pysyvä ratkaisu, tosin vikatilanteessa ei ehkä kuitenkaan kovin kätevä. ;)

Kaksipuolikkaasta patterinpidike

Kaksipuolikas pöydällä Tein kaksipuolikaasta patterille telineen. Poistin siitä päällyksen ja levyt (valitettavasti en ottanut kuvaa ennen levyjen poistamista) ja laitoin patterin lukupään ja yläreunaan kiinnittämäni jousen väliin. Niihin siiten kiinnitin molex-johdon. Lukupää oli aika heppoinen eikä kestänyt, joten laitoin siihen kuumaliimaa ja patterin sain kestämään laittamalla vetojousen. Ratkaisu on toimiva ja hyvän näköinen, joten olen siihen erityisen tyytyväinen.

Kaksipuolikas tsydeemit Kuvassa näkyy kuinka laitoin jousen sekä taaempana hieno sormus, joka on oikeasti kiintolevyn keskeltä kahden levyn välistä. Sitä voisi kyllä luulla oikeasti sormukseksi jos ei tietäisi sen olevan kiintolevystä. :)

Osat kiinni

Kello taustalevyllään Osat kiinni taustalevyssä Kiinnitin kiintolevyt reiälliseen alumiinilevyyn. Kiinnitykseen käytin ruuveja (2,5"-kiintolevylle) sekä rautalankaa, joka osottautui varsin käteväksi.

Enää puuttuivat kehykset ja ne tein puusta. Ilman niitä kello olisi kerännyt pölyä. Valitettavasti ne myös haittaavat ajansäätöä ja patterin vaihtoa, joita ei onneksi tarvitse tehdä kovin usein. Kehykset tein (no teetin siiten ;)) puusta sirkkelillä ja sitten hioin ja öljysin ne. Sirkkeliä en toki käyttänyt itse, vaan sain siihen apua. :) Kellon pidikkeen tein rautalangasta. Keskelle lisäsin vielä yhden kaksipuolikkaan kiekon ja pari muuta osaa (kuumaliimalla tietty) piilottamaan koneiston (ja vähän epäonnistuneen reiän keskellä plexiä).

Kello seinällä Lopputulokseen olen varsin tyytyväinen. Erityisesti patterin pidike on varsin onnistunut ja kello käy ajassa, joten se toimittanee tehtävänsä hyvin. Oikeastaan ainut harmi liittyi tekemiseen ja se oli pitkä odotus. Aluksi odottelin saavani osat ja nyttemmin muutamien työvaiheiden välillä oli pitkä odotus. Tekemiseen itsessään ei niinkään kulunut aikaa, mutta muuten tähän meni muutama viikko. :)

Valmis kello edestä ja Valmis kello takaa

Päivitystä vuodelta 2012: Joskus viime vuonna laitoin kelloon muuntajan, joka syöttää käyttöjännitteen regulaattorin läpi. Kaverina on myös isohko kondensaattori, jolla kello käy noin 15 minuuttia ilman verkkovirtaa. Silti, sähkökatkojen pituudesta johtuen, joudun asettamaan sen aikaan aina silloin tällöin. Kello on kuitenkin edelleen käytössä.HTML5 Powered

Katso myös tekijänoikeudet sekä tietosuojakäytäntö tai lähetä palautetta

Sivuston versio 1.1.5, luotu: 2013-06-02, 11:20

Uptime: 2 days, 16 hours, 59 minutes