Tomin kotisivut

PicoPSU

Pitkään olin haaveillut siitä ja nyt (kesällä 2010) sen hommasin. PicoPSU on pieni tietokoneen virtalähde, joka ottaa sisään tasajännitettä ja muuntaa sen koneen tarvitsemiksi jännitteiksi (12V, 5V, 3,3V, -12V ja GND). Niitä on 12V sisääntulolla ja laajemmalla 12-25V sisääntulolla sekä eri tehoilla. Omani on 120W ja tehokkain laajalla sisääntulo jännitteellä oleva. 12V hyväksyvistä tehokkain on 160W. Tämäkin on toki aivan riittävästi palvelimelleni joka kuluttaa nykyään vain 40W idlessä ja maksimissaankin noin 68W, jotka mittasin EMT707CTL-energiankulutusmittarilla (Class Ohlsonilta, 14€). Tasajännite sisääntulon takia ennen PicoPSU:ta pitää olla toinen virtalähde, joka muuttaa verkkojännitteen halutuksi, minulla se on HP:n kannettavasta otettu 18.5V:n virtalähde. Tarina alkaa...

Satuin löytämään varastosta jo rikkinäiseksi luullun virtalähteen HP:n kannettavasta, tehoa 120W. Se oli joskus polttanut sulakkeen aina seinään kytkettäessä, joten se oli korvattu uudella. Kyseisessä virtalähteessä oli kuitenkin johto poikki puoliväliin asti, joten se voisi toimia mikäli johto ei ollut rikkonut sitä polttaessaan sulakkeen. Testasin virtalähdettä toisella johdolla ja kas kummaa sulake ei palanut ja jännitettäkin tuli 18.8V. Se ei olisi aivan ideaalinen 12V, mutta PicoPSU:sta on myös 12-25 voltin versioita, joten virtalähde olisi sopiva ja koska en käyttänyt siihen ollenkaan rahojani se tulisi edullisemmaksi. Huonona puolena tämän ratkaisun hyötysuhde olisi vähän huonompi, mutta hyväksyttävä. Lopputulos olisi nimittäin kuitenkin entistä edullista virtalähdettä parempi.

Koska PicoPSU:ssa on 20-pinnisen virtaliittimen lisäksi vain SATA-, Molex- ja levykeaseman virtaliittimet, tilasin siihen Molex-jakajan, joka lisäsi kaksi uutta Molex-virtaliitintä. Tein myös sovittimen P4-virtaliitintä varten. Siihen käytin P4-liitintä hajonneesta virtalähteestä ja Noctuan tuulettimien mukana tulevaa sovitinta. Hirveän siisti ei tuon P4-sovittimen ulkonäkö ollut, mutta se kyllä toimi hyvin.

Ihan ongelmatonta asennus ei ollut. Poistettuani vanhan virtalähteen purin siitä aiemmin asentamani Noctuan tuulettimen pois, jonka sovitin virtalähteelle tehtyyn aukkoon. Lisäsin myös aiemmin ostamani nopeuden säätimen, johon päätin kytkeä molemmat tuulettimet (kotelon ja suorittimen). Sitten tein reiän sisääntulevan virran liittimelle. PicoPSU meni tietenkin nätisti paikalleen emolevyn liittimeen. Kytkin kaikki virtasovittimet ja tuulettimien nopeuden säätimen paikoilleen.

Testatessani viritelmääni totesin ettei se käynnisty. Onneksi tiesin kokemuksesta, että tässä auttaa BIOSin resetointi ja sain koneen käynnistymään. Kaikki vaikutti toimivan mainiosti kunnes tajusin tarkistaa sensors-komennolla virtalähteen jännitteet. Muuten ne olivatkin kunnossa, mutta 12V oli olevinaan 14.16V, mikä ei käynyt laatuun. Palvelin pyöri moisilla lukemilla pitkään (ja pyörii edelleen), mutta vasta parin päivän päästä älysin tarkistaa yleismittarilla jännitteen virtalähteen liittimistä. Mittari näytti 11,94V, mikä oli tietenkin erittäin hyvä ja tarkoitti, että jostain syystä sensors raportoi jännitteen väärin. Tälle en osaa tehdä mitään, joten nyt en vain luota sensorsin lukemiin.

Säädin tuulettimia 1000:een ja 1400:aan kierrokseen, joten ne ovat varsin hiljaisia ja lämmötkin kohtuulliset 30°C.

Päivitystä kesältä 2012: Tuolloin palvelimessa ei ollut kuin korkeintaan kaksi tai kolme kiintolevyä ja PicoPSU jaksoi vielä hyvin kaksi kappaletta ja ilmeisesti tästä syystä kolmas ei toiminut. Nyt käytössä on vähän tehokkaampi virtalähde, joten viisi levyä (2,5" edelleen) menee hyvin.HTML5 Powered

Katso myös tekijänoikeudet sekä tietosuojakäytäntö tai lähetä palautetta

Sivuston versio 1.1.5, luotu: 2013-06-02, 11:20

Uptime: 2 days, 16 hours, 59 minutes