Tomin kotisivut

Asus A8js

Kuvakaappaus Asuksen työpöydästä

Kolmas tietokoneeni, nykyään rikki. Käytin sitä lähes kaikkeen, koska se oli pitkään ainoa tietokoneeni. Sivua ei ole juurikaan päivitetty koneen hajoamisen jälkeen.

Tietokone hajosi 21.4.2011. Näytölle muuttui harmaaksi ja siihen ilmestyi raitoja. Kone ei käynnisty BIOSia pitemmälle eli ilmeisesti näytönohjain (Nvidia GeForce Go 7700, MXM II Asus-Reversed) kuoli.

Laitoin tähän koneeseen uuden kiintolevyn (320 Gt) 2009 kesäkuussa. Suunnittelin myös lisääväni muistin määrää 4:ään gigatavuun (ei kuitenkaan suunnitelmissa juuri nyt se kun ei ole kovin tarpeellista), koska se toimii tässä koneessa virallisista rajoituksista huolimatta. :)

Surffailin netissä ja sain selville kaksi asiaa. Ensinnäkin rikkinäisten saranoiden tilalle on mahdollista ostaa uudet. Hintaakaan ei mahdottomasti tule, joten pitäisi varmaan uusia noita. Se toinen vielä mielenkiintoisempi juttu on, että näytönohjain on mahdollista vaihtaa parempaan (vaatii tosin BIOSin päivittämisen epäviralliseen). Koska koneessa on Asuksen käännetty (kysykää asukselta) MXM-kortti siihen on hieman vaikeampi löytää sopivaa, mutta M50-mallin kortit käyvät ja niitä löytyy useita eBaystä. Paras ehdokas lienee 9650M, joita saa eBaystä (UK) noin 230€ hintaan. Sellainen päivitys olisi kiva, jos joku sponssaisi sen, koska itse en niin kiihkeästi kyseistä korttia kaipaa. Kivahan se toki olisi, mutta katsotaan nyt josko sen koneen saisi kuntoon.

Tiedot

OsaValmistajaKommentti
SuoritinIntel Core 2 Duo T7200 (2,0 GHz), L2 4 MtRiittää ihan mukavasti
NäytönohjainNvidia GeForce Go 7700 (512 Mt)Crysis (Pre Release Demo) toimii minimiasetuksilla, mutta fysiikat kannattaa olla vähän paremmalle säädetty
Muisti2048 Mt DDR2 (677 MHz)Lisätty 1 Gt:sta
Kiintolevy320 Gt Western DigitalAlkujaan 160 Gt Seagate
Näyttö14,1 tuumaa, resoluutio 1440x900Isompaa näyttöä en ottaisi kannettavaan ja pienempi reso ei enää kelpaisi ;)
KäyttöjärjestelmäUbuntu 10.10

Takuu

Tämä on ollut jo kahdesti takuussa. Ensin kiintolevyn ja toisella kerralla näytön alareunan kuoren hajoamisen takia; molemmat nurkat hajosivat saranoiden ulkoreunoilta ja saranat olivat löysät.

Kone on ostettu Digicompista ja ensimmäisellä takuu kerralla joutui täyttämään joitakin englanninkielisiä takuulappuja. Toisella kerralla kone meni Digicompin huollon kautta, he tutkivat mikä on vikana ja lähettivät sen (ilmeisesti Hollantiin) takuuseen.

Nyt se hajoaa taas; saranat ovat alkaneet löystyä ja valistä tippuu muovinpaloja. Takuukin loppui jo, suunnitelmissa on, että laittaisin osat paikoilleen liimalla ja täyttäisin kolot.

Mukana tullut hiiri on muuten kiva, mutta nykyään se tykkää tuplaklikata joka kerta vaikka yrittäisikin klikata vain kerran. Pitäisi varmaan hommata uusi, kun tuota on vähän huono korjata.

Ubuntu

Tässä koneessa Ubuntu on toiminut aika kivasti Feistystä asti (silloin tämän hankinkin). Näytönohjain oli aluksi vähän kinkkinen, mutta nykyään sen saa käyttöön asentamalla ajurit laiteajurit kohdasta ja käynnistämällä uudestaan.

Mikrofoni toimii kyllä, mutta on niin hiljainen ettei sillä tee mitään. Mikserin säätöihin pitää lisätä Nauhoitus ja Mic Boost. Muuten se ei onnistu ja nyt Skypekin toimii. Myös Webkamera. :)

Nykyinen Ubuntu Maverik (10.10) toimii hyvin. Eli kaikki muu paitsi näytönohjain toimivat suoraan ja sekään ei vaadi kuin rajoitettujen ajureiden asennuksen ja uudelleen käynistämisen. Uusimmassa en ole kokeillut keskeytys- (suspend) ja lepotilaa (hibernate), mutta ainakin aiemmin ne ovat toimineet.

Vaikka tämä ei linuxiin liitykään, toimii Windows 7 RC:kin tässä hyvin. Pikanäppäimet eivät toimineet eli äänenvoimakkuus nappulat ja wlanin ja bluetoothin, mutta kokeilin ennen ko. käyttöjärjestelmän julkaisua, joten nykyään voi hyvinkin olla eri tilanne.HTML5 Powered

Katso myös tekijänoikeudet sekä tietosuojakäytäntö tai lähetä palautetta

Sivuston versio 1.1.5, luotu: 2013-06-02, 11:20

Uptime: 2 days, 16 hours, 59 minutes